Duizenden doden per jaar door fijnstof in het verkeer

Alle kranten kopten vandaag: Duizenden doden per jaar door fijnstof. Alleen al in Nederland wijzen ruwe schattingen op ruim 8.000 doden per jaar, waarvan ruim 7.000 door fijnstof in het verkeer worden veroorzaakt. Wereldwijd praten we over 7 miljoen. Aldus het vandaag in het medisch vaktijdschrift The Lancet Countdown verschenen rapport opgesteld door 27 wereldwijde wetenschappelijke organisaties.

En dan hebben we het alleen over duizenden doden per jaar door fijnstof. Allerlei andere milieu-effecten zijn daar nog niet eens in meeberekend!

RTL Nieuws

NOS

NU.nl

Het NRC schreef er al in mei van dit jaar een artikel over o.b.v. een rapport van de WHO: NRC en de Telegraaf zelfs al in 2016. Als we eerlijk zijn dus niets nieuws onder de zon. Moeten we dan allemaal massaal een nieuwe, elektrische, auto aanschaffen?

Dat zal natuurlijk zeker schelen. Maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen daarvoor het geld heeft. En bovendien: waar moeten die oude auto’s dan naar toe? Zelf liet ik daarom een oude Kever ombouwen die je kunt huren (Blue) . Vaker de fiets of het openbaar vervoer pakken is ook een optie. Of carpoolen. En bestel wat minder spullenop internet. Zelf bestel ik ook weleens wat, maar ik heb mijn vinger inmiddels toch wel aardig los kunnen weken van de “BESTEL NU” button. Eet vaker lokaal en laat je eten niet bezorgen door die blauwe vrachtwagen; stop gewoon onderweg naar huis bij de supermarkt. Sommige supermarkten bieden een afhaalpunt; dan staan je boodschappen al helemaal voor je klaar en hoef je niet de hele winkel door. Ieder jaar op vliegvakantie is misschien ook niet nodig?

En misschien heb je zelf ook nog wel bruikbare tips en ideeën. Waar kun jij het verschil maken?